Informatie

Bescherming

Kaal hout moet beschermd worden tegen inwerking van vuil en vettigheid. Als op een geschuurd stuk hout een druppel vocht wordt gemorst dan is dit direct als een vlek zichtbaar. Het vocht verdampt en de stoffen die in de druppel zaten blijven achter. Vocht is dus een transportmiddel voor vuil. Als een parketvloer verslijt, ontstaan er plekken waar het hout kaal wordt. Door vervuiling kleurt het hout en ontstaat een lelijke plek. Als de vloer is afgewerkt met hardwax olie, dan is het mogelijk om plaatselijk te schuren en opnieuw te oliën. In het geval dat er een kleur olie is gebruikt, ontstaat bij plaatselijk bijwerken een overlappinggebied tussen het kaal geschuurde hout en de rest van de vloer waar nog kleur olie aanwezig is. Deze overlapping is lelijk zichtbaar, omdat hier een dubbele hoeveelheid kleur is aangebracht. Door kleurolie te gebruiken, die alleen hecht op het kaal geschuurde hout, wordt dit probleem vermeden.

Afwerking

Er zijn twee verschillende methodes om een houten vloer goed te beschermen.

 • Hardwax olie
 • Hardwax olie geeft een natuurlijke, warme uitstraling en is erg mat. Het is volledig oplosmiddelvrij en is door de unieke manier waarop het een verbinding aangaat met het kale hout, zeer goed plaatselijk te onderhouden. Ook als gebruik wordt gemaakt van één van de vele kleuren, kan op zwaarder belast plekken onzichtbaar plaatselijk worden bijgewerkt.

 • Parketlak
 • Parketlak wordt in 3 lagen aangebracht. De grondlak kan in drie gradaties een bepaalde mate van kleurverdieping geven, waarna er twee slijtvaste lagen transparante lak worden gebruikt die in de loop der jaren bescherming moeten geven. Als met lak plaatselijk wordt bijgewerkt, is dit meestal wel zichtbaar. Het is beter om eens in de paar jaar tussentijds de gehele ruimte opnieuw van een laklaag te voorzien. Bij de lichtere houtsoorten, zoals Maple en Beuken, is het aan te raden om voor een afwerking met lak te kiezen. Dit in verband met de eigenschap van de lak om de mooie lichte kleur van de vloer goed te behouden (geen vergeling).

 • Combinatie
 • Met een twee componenten olie als basis kan ook een combinatie worden gemaakt met twee componenten lak als afwerklaag er overheen.

  Onderhoud

  Hardwax olie

  Onderhoud Hardwax olie kan het beste plaatselijk worden onderhouden met de basis olie. Op slijtplekken zal het hout een binding aangaan met de olie. Het overtollige product vervolgens goed wegvegen met een stuk keukenpapier. Houdt wel rekening met een droogtijd van 24 uur. Voor een snellere onderhoudsbeurt kan onderhouds olie worden gebruikt (indien van toepassing: op kleur). Hierin zitten minder vaste stoffen, maar de droogtijd is slechts 6 uur. Ook hierbij geldt: het overtollige product goed wegvegen met keukenpapier. Schoonhouden Om de vloer te reinigen is er reiniger of soap. Een klein scheutje hiervan toevoegen aan lauw warm water en vervolgens de vloer licht vochtig dweilen. Bij een teveel aan soap, ontstaat een vettig laagje. Is dit het geval dan mag even een tijdje geen soap aan het dweilwater worden toegevoegd. Bij intensief gebruik altijd met schoon water na dweilen en regelmatig de hardwax olie beschermlaag (plaatselijk) opnieuw aanbrengen.

  Lak

  Onderhoud Lak is een redelijk zorgeloze afwerking. Schoonhouden kan met cleaner. Een klein scheutje hiervan toevoegen aan lauw warm water en vervolgens de vloer licht vochtig dweilen. Wordt de laklaag te dun, dan is het het beste om de gehele ruimte van een nieuwe laklaag te voorzien. Hierbij hoeft niet tot op het kale hout te worden geschuurd.

  Vloerverwarming (en vloerkoeling)

  Parket kan in veel gevallen prima worden gecombineerd met vloerverwarming. In de loop der jaren hebben we voldoende ervaring hiermee opgebouwd om garantie te kunnen geven op een degelijke vloer die de warmte goed doorlaat. Hout heeft hygroscopische eigenschappen. Dit houdt in dat er een balans is tussen de hoeveelheid vocht in de lucht en die in het hout. Bij veel vocht zet hout uit en bij een droge lucht gaat het krimpen. Om de werking van het hout zoveel mogelijk in bedwang te houden, zijn er een aantal aspecten waar op gelet moet worden. Dat de gemiddelde temperatuur van de vloer ’s winters wat hoger is, hoeft helemaal niet schadelijk te zijn, maar het moet niet te hoog worden. Maar een al te warme ondergrond is ook helemaal niet prettig om op te leven. Met een luchtbevochtiger wordt het krimpen van de vloer (kleine naadjes) tijdens de winter worden beperkt. Bij vloerkoeling is het vooral belangrijk dat een condensbeveiliging is aangebracht.

  Leg systemen

  In grote lijnen kan een vloer op twee manieren gelegd worden

 • Vast leggen.

 • De vloer wordt zodanig aan de ondergrond bevestigd, dat de werking van het hout in bedwang wordt gehouden en zo tot een minimum kan worden beperkt. Het loopgeluid wordt aan de ondergrond doorgegeven en levert voor de gebruiker dus meer comfort op. Als er sprake is van onderburen kan het zijn dat deze last krijgt van “contactgeluid”. Bij deze manier van leggen wordt strak pasgezaagd rondom deurkozijnen, trappen, dorpels, puien of een aansluiting op een andere vloer.

 • Zwevend leggen

 • De vloer wordt onderling in de mes en groef verbinding gelijmd, maar ligt los op een tussenvloer, die ook weer los wordt gelegd. De tussenvloer kan uit plaatjes of een rol foam bestaan en kan contactgeluidsreducerende eigenschappen hebben. Hoe meer massa de tussenvloer heeft, hoe comfortabeler hij voor de gebruiker is, maar bij deze manier van leggen is altijd meer sprake van “klossen”. Eventuele onderburen horen dan juist minder loopgeluid. Bij zwevend leggen wordt rondom een zwelruimte aangehouden, die door een plint of een afdeklijst moet worden afgedekt.

  Schuren

  Een parketvloer is onderhevig aan slijtage. De mate van slijtage wordt bepaald door de manier van gebruik en door de mate van bescherming die de afwerkings-laag biedt. Hoe dan ook komt er bij iedere parketvloer een moment dat de beschermlaag op de wat zwaarder belaste plekken dun wordt en zodoende niet genoeg weerstand meer biedt aan in het hout binnendringend vuil. Dit resulteert in 'lelijke', grijze of zwarte plekken in de vloer. Om dit te behandelen kan de beschermlaag en een klein stukje van de vervuilde toplaag van het hout machinaal afgeschuurd worden, zodat er een nieuw en schoon oppervlak ontstaat. Dit verse oppervlak dient dan opnieuw behandeld te worden met een beschermlaag. Klik hier voor Afwerking Het schuren en afwerken van een parketvloer neemt gemiddeld 2 a 3 dagen in beslag en vereist een geheel lege ruimte om in te kunnen werken.

  Schuren, een technische inleiding
  Het schuren van een parketvloer gebeurd door een aantal verschillende bewerkingen. Het grootste gedeelte van de vloer wordt 3 x met een zware bandschuurmachine geschuurd: grof, middel en fijn. De randen, waar deze machine niet bij kan komen, worden met een kleinere machine geschuurd, die een ronddraaiende schuurbeweging maakt. Hierdoor ontstaat en ander schuurbeeld. Dit wordt in een laatste polijstgang met een zacht ronddraaiende schuurmachine egaal geschuurd. Dit alles is minder belangrijk bij het afwerken met een naturel olie of lak, maar essentieel als er een kleur wordt gebruikt. Door ophoping van pigment wordt namelijk ieder schuurkrasje geaccentueerd. Als niet perfect is geschuurd, wordt dit dus met het kleuren direct pijnlijk duidelijk.